top of page
  • Forfatters billedeRikke

Jeg er gravid. Må jeg træne?

Jeg bliver rigtig tit spurgt, om det er OK at træne når man er gravid. Det er der nemlig mange kvinder der er i tvivl om. Svaret er ganske simpelt, JA! Du skal ikke holde op med at træne og holde dig i god form, fordi du er gravid – tværtimod! Men der er lige et par forholdsregler, som er gode lige at kende, inden du starter.Graviditet er ikke en sygdom og det anbefales faktisk at gravide får mindst 30 minutters motion om dagen, hvis altså graviditeten forløber normalt, og din læge ikke har frarådet det. Hvis du har komplikationer og smerter er det selvfølgelig en anden sag, men det er i bund og grund ikke anderledes end for "ikke-gravide". Der kan du også blive frarådet forskellige øvelser eller motionsformer, hvis du har smerter et sted på kroppen. I et sådanne tilfælde er det bedst tale med din jordemoder eller din læge om, hvilke øvelser og hvilken form for aktivitet, der er velegnet for dig.

Er du vant til at dyrke motion, kan du roligt fortsætte under graviditeten.

Hvis du ikke har dyrket motion, før du blev gravid, er det en god idé at begynde stille og roligt. Det er nemlig en fordel for både dig og dit barn, at du holder dig i god fysisk form ved at dyrke motion i graviditeten. Men er du "motions-begynder" skal du starte lidt stille og roligt, da din krop jo generelt bare ikke er vant til at motionere. Det kan gøre mere skade en gavn, hvis du starter for hårdt.


Må jeg løbe? Er du vant til at løbe og kan du knibe, mens du løber? Så løb bare videre. Du må nemlig fortsætte med at løbe, så længe du kan holde det ud. Du skal muligvis gemme sprint ig halvmaraton til en anden gang, men en lille luntetur skader ikke, hvis alt ellers er som det skal være. Mange oplever, at deres løbestil bliver akavet, at maven er i vejen, i takt med at mave vokser, og stopper helt naturligt. Andre løber, til den dag de føder. Stødene fra løb er ikke farlige for din baby, som sidder godt fast. Oplever du smerter, er det selvfølgelig en anden sag, og så må du stoppe. Skru desuden ned for intensiteten. Det kommer naturligt for de fleste, fordi du hurtigere bliver stakåndet. Må jeg lave styrketræning? Styrketræning er godt for din gravide krop og en af de motionsformer, du kan fortsætte med hele graviditeten – eller begynde på, selv om du ikke har dyrket det før. Selvfølgelig er der visse ting, du skal passe på: Tag cirka 20 procent af vægten – ellers bliver belastningen for høj for din gravide krop. Lav gerne øvelserne siddende eller liggende, og tænk over at knibe, når du løfter. Er du vant til at styrketræne, kender du øvelserne og dit niveau, men er du begynder, er det godt at få hjælp, så du ikke laver øvelserne forkert.Må jeg cykle?

Ja da! Endda fra start til slut i graviditeten, da det er den blideste motionsform for dit bækken. Dog kan maven godt føles lidt i vejen hen mod slutningen. Men cykling er en god motionsform og det gælder også spinningcyklen (du bør blot ikke presse dig selv på samme niveau som de andre på holdet). Sig eventuelt til træneren, at du er gravid, og at du tager træningen i dit eget tempo. Oplever du plukveer, betyder det, at du har givet den lidt for meget gas. Sæt blot intensiteten ned, så vil det ofte være fint at fortsætte.

Må jeg svømme? Kan du lide at svømme, så er det bare afsted med dig til den nærmeste svømmehal. Du kan svømme gennem hele din graviditet, og det bliver dejligere, jo større du bliver, for i vand er du let som en fjer og har færre smerter. Hvis du har problemer i lænd eller bækken, er det en god ide at holde igen med brystsvømning, som tvinger dine ben ud til siderne. Må jeg dyrke yoga? Yoga er fantastisk gravidtræning, fordi der er så meget fokus på vejtrækning, som din gravide krop kan have gavn af. Yoga styrker din krop, hvilket du har brug for op til fødslen, og du kan fortsætte, lige til du føder. Yderpositioner kan dog blive ubehagelig i takt med at du bliver større, så der er det en god ide at snakke med instruktøren om eventuelle alternativer.


Må jeg dyrke kontaktsport? Kontaktsport som håndbold, fodbold eller kampsport frarådes under graviditeten, fordi du risikerer slag og sammenstød, der kan være farlige for din baby. Allerede som nygravid er du udsat, måske endda mere end senere, fordi dine modstandere ikke kan se, at du er gravid, og dermed ikke tager hensyn.


Fordelene ved at holde sig i god form under graviditeten:

  • Mindsker rygsmerter, forstoppelse, hævelse og oppustethed

  • Forebygger forhøjet blodtryk og mindsker risikoen for at udvikle svangerskabsforgiftning

  • Nedsætter risiko for at udvikle graviditetssukkersyge

  • Mindsker vægtstigning

  • Fører til, at dit humør bliver bedre, du får mere energi, bedre nattesøvn

  • Reducerer risiko for komplikationer under fødslen

  • Medvirker til hurtigere "recovery" efter fødslen

  • Øger selvværd og nedsætter risiko for depression

  • Øger IKKE risikoen for at føde for tidligt – hvis graviditeten er normal


25 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


Indlæg: Blog2_Post
bottom of page