top of page
 • Forfatters billedeRikke

Sig farvel til mavefedtet

Flad, stram mave. Hvem ville ikke gerne have det? Selvom en sixpack måske ikke ligefrem er ønsket, så er du måske én af dem, der indimellem godt kunne tænke sig en bare lidt fladere mave. Men har det også betydning for din sundhed at smide fedtet på maven?


Mavefedt kommer i flere varianter og mængder og mange kender følelsen af, at have ”den lille smule for meget”. Men udover at du måske føler dig pænere hvis du har en fladere mave, så er der faktisk også gode sundhedsmæssige argumenter for at være opmærksom på de ekstra kilo på maven. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, hvor på kroppen vi har mest fedt. Mavefedt i og omkring maveregionen er langt mere usundt end fedt på lår og hofter. Fedtet på maven (fedtet mellem organerne i bugen), kan i langt højere grad øge din risiko for at få en række livsstilssygdomme som diabetes og hjertekarsygdomme end fedtet andre steder på kroppen. I værste fald kan det fører til blodpropper.


Du kan komme af med mavefedtet og få en sundere figur, hvis du spiser sundere mad, får de rigtige næringsstoffer og motionerer regelmæssigt. Jeg giver dig her 8 råd til hvordan du kan komme af med topmaven. Men husk: It doesn't happen overnight! Du skal være konsekvent!

 

1. Spis flere vanddrivende fødevarer

Et råd til effektivt at tabe fedt på maven, er at inkludere vanddrivende mad og drikke til den daglige kost. Udover at disse fødevarer kan mindste det oppustede udseende, så kan egenskaberne i disse ingredienser forbedre lymfesystemet, hvilket er afgørende for udskillelse af affaldsstoffer og forbedring af stofskiftet.


Hvilke fødevarer er vanddrivende?

 • Selleri- og løgsuppe

 • Ananasjuice

 • Selleri smoothie

 • Vandmelon

 • Grøn salat med løg

 • Artiskok te

2. Spis groft

Mange holder sig langt væk fra kulhydrater, når de skal tabe sig. Men disse makronæringsstoffer er kroppens hovedkilde til energi og er involveret i flere funktioner. Det gælder dog om at gå efter varianterne med fuldkorn. Fuldkorn er fantastiske for fordøjelsen, fordi de indeholder kostfibre og essentielle næringsstoffer.

Kulhydrater med kostfibre:

 • Havregryn

 • Fuldkornsbrød

 • Rugmel

 • Grove grøntsager, fx rodfrugter og kål.

 • Bælgfrugter

 • Fuldkornspasta


4. Spis flere friske grøntsager

Friske grøntsager er fantastisk at spise, hvis du vil tabe mavefedt. Grøntsager indeholder kostfibre og fordøjelsesenzymer, som stimulerer tarmfunktionen, hvilket forhindrer forstoppelse. På samme tid er de meget mættende, hvilket gør, at du vil have lettere ved at holde dig fra snacks, som ofte er det, der ødelægger den gode sunde livsstil.


5. Nødder som mellemmåltid

Det er bestemt ingen hjælp for planen om at tabe mavefedt, hvis man spiser usunde og kalorierige mellemmåltider. Faktisk er det det helt modsatte: det vil ødelægge din indsats ved dine andre måltider og din træning. Derfor, for at stille sulten i løbet af dagen, er der intet bedre end nødder. Blot en lille håndfuld nødder vil stille din sult. På grund af indholdet af Omega 3 fedtsyrer, proteiner og antioxidanter, er de fantastiske til fedtforbrænding og er samtidigt gode for hjertet.


6. Dyrk regelmæssig motion og træn maven stærk

Motion er godt, motion er sundt… og det behøver ikke at være besværligt. Der findes mange forskellige aktiviteter, som kan hjælpe dig med at holde dig aktiv, uden at det er nødvendigt med komplekse eller intensive rutiner. En rask gåtur med en ven/veninde, cykle på arbejde, styrkeøvelser på stuegulvet eller en tur i fitness. Der er mange muligheder, så der er helt sikker noget der passer til din hverdag. Vigtigt er det dog, at træne regelmæssigt. Regelmæssig træning hjælper dig både med at komme af med fedtet på maven og også med at holde dine muskler i god form. Og hvis du vil give maven lidt ekstra fokus, så gør endelig det. Når du laver maveøvelser, styrker du din kropsstamme, så maven bliver fladere at se på. Effekten skyldes dog ikke, at mavebøjningerne forbrænder fedt, som mange måske tror. Forklaringen er, at de styrkede muskler virker som et korset, der holder indvoldene på plads, og på den måde slipper du altså af med en unødvendigt udspilet mave.7. Nedsæt dit indtag af sukker og salt

Fødevarer som indeholder meget sukker og salt er ofte skyld i dårligt helbred og vægtøgning. For meget sukker og salt kan skabe problemer med væskeophobning. Derfor skal du moderere, hvor meget sukker og salt, du indtager.


Et udvalg af tunge sukker/salt fødevarer er:

 • Pølser

 • Kager og wienerbrød

 • Chips og andre snacks

 • Præfabrikeret mad

 • Is og milkshakes

 • Juice og sodavand

8. Undgå stress

Stress medføre en forøget dannelse af stresshormonet kortisol, som også øger tendensen til at deponere fedt på maven. Derfor skal du i din kamp mod mavefedtet også være

opmærksom på, om du måske har for travlt – og af samme grund måske også spiser for dårligt og sover for lidt,


9. Sov 7-8 timer om natte

Søvn gør ikke kun dine dage bedre, men hjælper dig også med at forbrænde fedt. Når du sover 8 timer om natten, øges det væksthormon, som nedbryder fedt. Det er også en god ide, at du ikke spiser mad efter kl. 20:00 om aftenen. Hvis du spiser efter kl. 20:00, vil din krop have svære ved at nedbryde maden og du vil derfor ende med at tage mere på, end hvis du spiste inden kl. 20:00.

119 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Σχόλια


Indlæg: Blog2_Post
bottom of page